Nieuws

Meer info gewenst?

Stuur de vakgroep een berichtje:

Externe vacatures

Lijst van externe vacatures aangeboden aan de Vakgroep Geografie ter kennisgeving en verspreiding.

Zhicheng Zhan verdedigde met succes zijn PhD

(03-07-2024) Dinsdag 25 juni 2024 verdedigde Zhicheng Zhan met succes zijn PhD: "Analyzing Crowdsourced Indoor Route Descriptions to Facilitate Indoor Navigation".

Promotoren: Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. dr. Haosheng Huang (UGent).

Leden van de examencommissie: Voorzitter: Prof. dr. Alain De Wulf (UGent), Prof. dr. Georg Gartner (Vienna University of Technology), Prof. dr. Philippe De Maeyer (UGent), Dr. Pepijn Viaene (HoGent), Dr. Laure De Cock (UGent).

Prof. em. Philippe De Maeyer op Klara

(26-06-2024) Op donderdag 6 juni gaf professor emeritus Philippe De Maeyer in het ochtendprogramma Espresso op Klara tekst en uitleg over de 3D-reconstructie van de zogenaamde Mercator globes. Dergelijke 3D-reconstructies gebeuren typisch door het veelvuldig fotograferen van een object vanuit verschillende invalshoeken. De modellering kwam tot stand door een samenwerking tussen de onderzoeksgroepen CartoGIS en 3D Data Acquisitie, met behulp van dr. Cornelis Stal en prof. Alain De Wulf. De kwestieuze radio-uitzending kan je hier herbekijken.

Geoland project finaal beoordeeld met 96% score

(06-06-2024) Landschap is zowel een fysieke realiteit als de representatie die we ervan maken. Het vormt een geheel van natuurlijke en antropologische elementen en roept gevoelens en emoties op. De Europese Landschapsconventie benadrukt dat bij het nemen van maatregelen voor het beschermen, beheren en plannen van landschappen, alle dimensies in overweging moeten worden genomen.

Met dit in gedachten richtte GEOLAND – een Erasmus+ KA2 Hoger Onderwijs project – zich op NATURA 2000 plaatsen met als doel een leerpad te creëren voor studenten en professoren in landschapsmonitoring en -bescherming, met behulp van digitale tools zoals GIS en participatieve technieken.

Het project werd door Europa finaal beoordeeld met een score van 96%.

https://www.geolandproject.eu/

My Eco Lab LTT training

(06-06-2024) Van 10 tot 15 maart 2025 vond op de vakgroep de tweede projectmeeting + learning and teaching training (LTT) plaats van het project “My Digital Eco Lab” plaats. De vakgroep is de enige universitaire partner in dit project en bijgevolg de inhoudelijke leider van het project, Luc Zwartjes is hierin betrokken. Tijdens deze training leerden de projectpartners werken met allerhande GIS-gerelateerde tools.

My Eco Lab project meeting in Parijs

(06-06-2024) Op 15-16 mei vond in het Lyceé Gabriel Peri in Chambery (bij Parijs) de 3de project meeting van het project “My Digital Eco Lab” plaats. De vakgroep is de enige universitaire partner in dit project en bijgevolg de inhoudelijke leider van het project, Luc Zwartjes is hierin betrokken. Naast tijd om de school te leren kennen en te werken aan het project was er ook tijd voor een korte uitstap naar Montmartre.

Keynote door prof. Nico Van de Weghe op EUROGEO congres Porto

(06-06-2024) Op donderdag 30 mei gaf prof. Nico Van de Weghe een keynote op het EUROGEO 2024 congres “Compromised geography: spreading a new world”.

Zijn voordracht over Generative Artificial Intelligence (GenAI) en GeoAI werd erg gesmaakt door de congresleden. Na de keynote werd er in enkele slots dieper ingegaan op GeoAI.

Anik Juli Dwi Astuti verdedigde met succes haar PhD

(06-06-2024) Op dinsdag 28 mei 2024 verdedigde Anik Juli Dwi Astuti met succes haar PhD: "Connectivity Perspectives on Water and Sediment Flows in the Gumara and Rib Catchments (Ethiopia)”.

Promotoren: Prof. dr. Amaury Frankl (Universiteit Gent), Prof. dr. Jan Nyssen, (Universiteit Gent)

Examencommissie: Prof. dr. Haosheng Huang (Universiteit Gent) (voorzitter),Dr. ir. Stefaan Dondeyne (Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel), Prof. dr. Kristine Walraevens (Universiteit Gent), Prof. dr. Ann Van Griensven (Vrije Universiteit Brussel), Dr. Tesfaalem Ghebreyohannes, (Mekelle University, Ethiopië).

Succesvol GeoAI Research Center Kick-off evenement trekt meer dan 50 internationale deelnemers

(28-05-2024) Op woensdag 22 mei 2024 organiseerden onze collega's van CartoGIS met trots het inaugurele GeoAI Research Center Kick-off Event, waaraan meer dan 50 (inter)nationale deelnemers deelnamen. Deze bijeenkomst bestond uit een reeks verhelderende bliksemlezingen gevolgd door boeiende discussies, die het dynamische en evoluerende karakter van GeoAI onderzoek lieten zien. Hoewel het evenement een belangrijke mijlpaal markeerde, benadrukte het ook het vele werk dat nog voor onze onderzoeksgemeenschap ligt. We zijn vastbesloten om dit momentum voort te zetten en onze samenwerking in GeoAI te bevorderen. Blijf op de hoogte van toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden om betrokken te raken!

Lezing door prof. Mingshu Wang (Glasgow University) in de vakgroep

(22-05-2024) Op maandag 21 mei 2024 bracht prof. Mingshu WANG van de Universiteit van Glasgow een bezoek aan de afdeling en gaf een lezing over “Graph Convolutional Networks for Street Network Analysis”.

Prof. Wang is Senior Lecturer (Tenured Associate Professor) in Geospatial Data Science aan de Universiteit van Glasgow. Hij is ook Fellow aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen en toepassen van GIScience methoden en big data analytics om stedelijke systemen en ontwikkeling te begrijpen. Empirisch onderzoekt hij de relatie tussen stedelijke structuur en stedelijke prestaties op macroschaal en de relatie tussen de gebouwde omgeving en collectief menselijk gedrag op microschaal. Hij heeft onderzoeksbeurzen ontvangen van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Chinese Academie van Wetenschappen en Microsoft. Hij is redacteur van Asian Geographer en Associate Editor van ISPRS International Journal of Geo-Information en Regional Studies, Regional Science.

Nieuwe FWO postdocs aan de Vakgroep Geografie

(21-05-2024) Met trots kondigen we aan dat twee onderzoekers zich zullen aansluiten bij de afdeling Geografie als postdocs van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO):

  • Dr. Sofie Annys zal de sociaal-hydrologische veerkracht van door boeren geleide irrigatieontwikkelingen in Ethiopië en Ghana bestuderen. Ze ontving een Senior Fellowship van het Interdisciplinair Panel en zal worden begeleid door Prof. Amaury Frankl.

  • Dr. Tanhua Jin zal zich richten op de ervaren sociale segregatie van mensen in dagelijkse activiteitenruimtes in België en Estland. Ze ontving een Junior Fellowship van het W&T9 Panel en zal worden begeleid door Prof. Frank Witlox.

Wij wensen hen beiden veel succes in hun mandaat!

Bodemerosie als Tipping Point - webinar Prof. Amaury Frankl

(06-05-2024) In deze webinar duikt Prof. Amaury Frankl dieper in onze relatie met de natuur vanuit een op de bodem gericht perspectief en verkent hij de ongelijke uitdagingen waarmee de wereld wordt geconfronteerd als het land degradeert. Hij maakt gebruik van het concept van "kantelpunten" en bespreekt zowel negatieve als positieve trends.

De webinar is een gezamenlijke activiteit van het wereldwijde onderzoeksproject Analysis, Integration, and Modeling of the Earth System (AIMES) van Future Earth, de Earth Commission Working Group 1 Earth and Human Systems Intercomparison Modelling Project (EHSMIP) onder de Global Commons Alliance, en de Safe Landing Climates Light House Activity van het World Climate Research Programme (WCRP).

Bekijk de webinar hier: https://www.youtube.com/watch?v=xij7ESjOR3Q

Vacature wetenschappelijk medewerker "Leerstoel Fiets" bij de vakgroep Geografie

(09-04-2024) De leerstoel Fiets aan de Universiteit Gent (Vakgroep Geografie) is op zoek naar een voltijds wetenschappelijk medewerker met aangetoonde interesse en bekwaamheid om onderzoek uit te voeren, te communiceren in het domein van fietsmobiliteit om zo bij te dragen aan de opstart van de nieuwe leerstoel.

Meer info op: https://jobs.ugent.be/job/Gent-Wetenschappelijk-medewerker-9000/792010802/

Adugnaw Birhanu Zegeye verdedigde met succes zijn PhD

(11-03-2024) Op donderdag 29 februari 2024 verdedigde Adugnaw Birhanu Zegeye met succes zijn PhD: "Hydrological study of Mount Guna , a shield volcano on the Ethiopian Plateau".

Promotoren: Prof. dr. Kristine Walraevens (UGent), Prof . dr. Jan Nyssen (UGent).

Leden van de examencommissie: Voorzitter: Prof. dr. Haosheng Huang (UGent),Prof. dr. Margaret Chen (VUB), Prof. dr. Stefaan Dondeyne (VUB), Prof. dr. Amaury Frankl (UGent), Prof. dr. Thomas Hermans (UGent), Dr. Alemau Yenehun Beyene (UGent).

Fietsprofessor Meredith Glaser op Radio1

(02-02-2024) "België heeft voor het eerst een fietsprofessor: Meredith Glaser. Vandaag is haar eerste werkdag aan de Universiteit Gent. Ze vertelt je alles over haar unieke job en waarom ze zo gepassioneerd is door fietsen."

Interview op VRT Radio1 met Dr. Meredith Glaser, experte in duurzame mobiliteit en sedert 1 februari 2024 leerstoelhouder van de nieuwe leerstoel Fiets bij de UGent (Vakgroep Geografie).

Beluister het interview op de website van radio1.


Foto credits: (c) DMOW

Een fietsprofessor voor Vlaanderen: Dr. Meredith Glaser

(31-01-2024) Dr. Meredith Glaser, experte in duurzame mobiliteit, start op 1 februari 2024 bij de UGent als leerstoelhouder van de nieuwe leerstoel Fiets. De leerstoel moet het ambitieuze Vlaamse fietsbeleid versterken met academische kennis en inzichten.

Het belang van de fiets als vervoersmiddel neemt de laatste jaren sterk toe. Er werd nooit meer gefietst in Vlaanderen en ook nooit meer geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Om die positieve evolutie verder te ondersteunen met wetenschappelijk onderzoek, gaat aan de UGent een nieuwe leerstoel van start, met financiële en inhoudelijke steun vanuit de Vlaamse overheid. Het academisch werk dat de leerstoel zal opleveren, zal bijdragen aan het mobiliteitsbeleid en het maatschappelijke debat over fietsmobiliteit in Vlaanderen. Dr. Meredith Glaser, die gekozen werd als leerstoelhouder zal een rol opnemen in verschillende opleidingsonderdelen bij de UGent en nauw samenwerken met de vele actoren die betrokken zijn bij het Vlaamse fietsbeleid.

Lees het volledige persbericht.

Yuting Yang verdedigde met succes haar PhD

(22-01-2024) Op maandag 15 januari 2024 verdedigde Yuting Jang met succes haar PhD: " Navigating Polycentric Urban Regions: Economic Consequences and Methodological Insights".

Promotoren: Prof. dr. Ben Derudder (KU Leuven and UGent), Dr.Freke Caset (UGent and VUB)

Leden van de examencommissie: Voorzitter: Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. dr. Haosheng Huang (UGent), Prof. Dr. Yingcheng Li (Southeast University), Dr. Evert Meijers (Universiteit Utrecht), Dr. Angelika Münter (Instituut voor Regionale en Stedelijke Ontwikkeling, Dortmund), Prof. dr. Frank Witlox (UGent)

Gefeliciteerd Yuting Jang!

Chenchen Xu verdedigde met succes haar PhD

(04-01-2024) Op woensdag 13 december 2023 verdedigde Chenchen Xu met succes haar PhD: "Passenger Behavior in Airplane Emergency Evacuations: From Time Perception to Exit Choice".

Promotoren: Prof. dr. Frank Witlox (UGent), Prof. dr. Quan Shao (Nanjing University of Aeronautics and Astronautics). Leden van de examencommissie: Voorzitter: Prof. dr. Haosheng Huang (UGent). Prof. dr. Kurt Fuellhart (UGent & Unison Consulting, Inc.), Prof. dr. Giovanni Circella (UGent), Prof. dr. Ben Derudder (KU Leuven), Prof. dr. ir. Genserik L.L. Reniers (Technische Universiteit Delft).

Gefeliciteerd Chenchen!

Publieksprijs "Meest overtuigende posterpresentatie" voor Corneel Casier

(18-12-2023) Begin december namen verschillende onderzoekers en doctoraatstudenten van de vakgroep Geografie deel aan de I-Know Innovation Day 2023 van de UGent. De poster van Corneel Casier ("Understanding street closures: How different modes of travel are affected – an agent-based modelling approach") won de publieksprijs voor “Meest overtuigende posterpresentatie”.

Proficiat Corneel!

Yuting Chen verdedigde met succes haar PhD

(18-12-2023) Vrijdag 11 december 2023 verdedigde Yuting Chen met succes haar PhD: “Examining Airport Categorization and the Evolving Dynamics of Airports. A multimodal transport approach in the context of China”. Promotoren: Prof. dr. Frank Witlox (UGent), Prof. dr. Kurt Fuellhart (Unison Consulting). Leden van de examencommissie: Voorzitter: Prof. dr. Veerle Van Eetvelde (Ugent). Prof. dr. Liang Dai (Nanjing University of Finance and Economics), Prof. dr. Tony H. Grubesic (University of California at Riverside), Prof. dr.Theo Notteboom (UGent), Prof. dr. Kevin B. O'Connor (University of Melbourne)

Gefeliciteerd Yuting!

Tanhua Jin verdedigde met succes haar PhD

(07-12-2023) Op maandag 4 december 2023 verdedigde Tanhua Jin met succes haar PhD: “Transition to Shared Mobility: Usage Patterns, Challenges, and the Built Environment Effects”. Promotores: Prof. dr. Frank Witlox (UGent), Prof. dr. Haosheng Huang (UGent). Leden van de examencommissie: Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. dr. Giovanni Circella (UGent), Prof. dr. ing. Karst Geurs (Universiteit Twente, Nederland), Dr. Hannah Haak UGent), Prof. dr. Cecília Silva (Universiteit van Porto, Portugal).

Gefeliciteerd Tanhua Jin!

Yiyang Luo verdedigde met succes zijn PhD

(07-12-2023) Dinsdag, 5 december 2023, verdedigde Yiyang Luo met succes zijn PhD: “DISTURBANCES IN THE IONOSPHERE: THE ‘EARLY BIRD’ OF HIGH-ENERGY NATURAL HAZARD EVENTS”. Scientific research on multi-instruments detection of the ionosphere under different types of high-energy natural hazard events

Promotores: Prof. Dr. Leonid Chernogor (UKharkiv); Prof. Dr. Sergey Shulga (UKharkiv); Prof. Dr. Kwinten Van Weverberg (UGent); Prof. Dr.Frank Witlox (UGent); Prof. Dr. Isabel Van Driessche (UGent). Examencommissie: Prof. Haosheng Huang (Voorzitter, UGent); Dr. Tobias G.W. Verhulst (Koninklijk Meteorologisch Instituut van België); Prof. Piet Termonia (UGent); Prof. Alain De Wulf (UGent); Prof. dr. Giovanni Lapenta (KU Leuven), em. Prof. Philippe De Maeyer (UGent); Dr. Edmund Henley (Met Office of UK).

Gefeliciteerd Yiyang!

Gezocht: academisch expert voor meer en veiliger fietsen in Vlaanderen

(06-11-2023) Aan de Universiteit Gent, Vakgroep Geografie wordt door de Vlaamse Regering een nieuwe Leerstoel Fiets geïnstalleerd. De Leerstoel Fiets heeft als thematische doel het Vlaamse beleid op vlak van fietsen te ondersteunen, te evalueren en verder te ontwikkelen.

De Leerstoel Fiets voorziet in de aanstelling van een deeltijds (10%) gastprofessor (graad hoogleraar) en een 50% wetenschappelijk medewerker, ter ondersteuning van de leerstoelhouder. De Leerstoel Fiets vangt aan op 1 december 2023 en geldt voor 3 jaar (verlenging is mogelijk maar afhankelijk van benodigde financiering). Voor de invulling van de leerstoel zoekt de vakgroep een leerstoelhouder (m/v/x).

Uitgebreide info: https://www.ugent.be/nl/jobs/gastprofessor-leerstoel-fiets.pdf

Rui Shao verdedigde met succes haar PhD

(05-11-2023) Op maandag 30 oktober 2023 verdedigde Rui Shao met succes haar PhD: "Space-time Flexibility of Shopping Activities: On the Role of ICT and the Built Environment".

Promotor: Prof. Dr. Ben Derudder (UGent, KU Leuven) Leden van de examencommissie: Prof. Dr. AlainDeWulf(Chair) (UGent), Prof. Dr. Frank Witlox (UGent), Dr. Long Cheng (UGent), Prof. Dr. Mengqiu Cao (University of Westminster,U.K.), Prof. Dr. Yongchun Yang (Lanzhou University, China)

Gefeliciteerd Rui!

Open Lessen Herfstvakantie

(26-10-2023) Tijdens de herfstvakantie zet de Universiteit zijn deuren open voor nieuwsgierige studenten. Heb je misschien interesse om volgend jaar Geografie & Geomatica te studeren? Kom dan alvast eens de sfeer opsnuiven tijdens een van onze open lesmomenten.

Je kan je inschrijven voor een les Bevolkings- en stadsgeografie, Regionale Geomorfologie, Sociale- en economische Geografie, Transportgeografie of Inleiding Geologie.

Inschrijven kan via: https://studiekiezer.ugent.be/nl/overzicht/openlessen

Leen De Paepe verdedigde met succes haar PhD

(24-10-2023) Op vrijdag 22 september 2023 verdedigde Leen De Paepe met succes haar PhD "Towards a Behavioural Understanding of the Social Acceptance of Shared Transport Services".

Promotoren: Prof. dr. Frank Witlox (UGent), Prof. dr. Veronique Van Acker (Luxembourg Institute of Socio-Economic Research). Leden van de examencommissie: Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent) , Prof. dr. Jonathan Beaverstock (University of Bristol), Prof. dr. Giovanni Circella (UGent), Prof. dr. Caroline Mullen (University of Leeds) , Prof. dr. Yusak Susilo (University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)

Gefeliciteerd Leen!

Haosheng Huang verkozen tot vice-president ICA

(23-08-2023) Op de 19de Algemene Vergadering van de International Cartographic Association (ICA) werd Haosheng Huang verkozen tot één van de vice-presidents van de ICA voor de periode 2023-2027. De missie van de ICA is het promoten van de disciplines en beroepen van cartografie en GIScience in een internationale context. Meer informatie over de ICA en haar activiteiten op https://icaci.org

Yue Hu ontving een eervolle vermelding voor de prijs van de beste paper op de BIVEC-conferentie 2023

(16-08-2023) In juni namen verschillende onderzoekers en doctoraatstudenten van de Sociale en Economische Geografie deel aan de BIVEC-GIBET-conferentie in Leuven. De paper van Yue Hu ("Revealing multiplex topological features of China’s domestic air transport network: intralayer and interlayer characteristics") behoorde tot de drie beste papers van de conferentie. Proficiat Yue!

Mede-auteurs: Kurt Fuellhart, Shengrun Zhang en Frank Witlox

Songyao Huai verdedigde met succes haar PhD

(03-08-2023) Op woensdag 5 juli 2023 verdedigde Songyao Huai met succes haar PhD "The application and validation of social media data in landscape planning and urban planning".

Promotoren: Prof. dr. Tim Van de Voorde, Prof. dr. Haosheng Huang Leden van de examencommissie: Prof. dr. Alain De Wulf (UGent), Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent) , Prof. dr. Veerle Van Eetvelde (UGent) , Prof. dr. Frank Canters (Vrije Universiteit Brussel) Prof. dr. Ross Purves (Universiteit Zürich).

Gefeliciteerd Songyao Huai!

Fengqi Cui verdedigde met succes haar doctoraat

(01-08-2023) Op woensdag 28 juni 2023 verdedigde Fengqi Cui met succes haar doctoraat “Modeling land-atmosphere interactions and urban climate in Eastern China”.

Promotoren: Prof. dr. Piet Termonia, Prof. dr. Philippe De Maeyer, Dr. Rafiq Hamdi

Leden van de examencommissie: Prof. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. Van Doan Quang (University of Tsukuba, Japan), Prof.Wenhui Kuang (Chinese Academy of Sciences, China), Prof. Natalie Theeuwes (KNMI, Nederlands), Prof. Steven Caluwaerts (UGent), Prof. Bert Van Schaeybroeck (UGent)

Gefeliciteerd Fengqi Cui!