Nieuws

Meer info gewenst?

Stuur de vakgroep een berichtje:

Externe vacatures

Lijst van externe vacatures aangeboden aan de Vakgroep Geografie ter kennisgeving en verspreiding.

Haosheng Huang verkozen tot vice-president ICA

(23-08-2023) Op de 19de Algemene Vergadering van de International Cartographic Association (ICA) werd Haosheng Huang verkozen tot één van de vice-presidents van de ICA voor de periode 2023-2027. De missie van de ICA is het promoten van de disciplines en beroepen van cartografie en GIScience in een internationale context. Meer informatie over de ICA en haar activiteiten op https://icaci.org

Yue Hu ontving een eervolle vermelding voor de prijs van de beste paper op de BIVEC-conferentie 2023

(16-08-2023) In juni namen verschillende onderzoekers en doctoraatstudenten van de Sociale en Economische Geografie deel aan de BIVEC-GIBET-conferentie in Leuven. De paper van Yue Hu ("Revealing multiplex topological features of China’s domestic air transport network: intralayer and interlayer characteristics") behoorde tot de drie beste papers van de conferentie. Proficiat Yue!

Mede-auteurs: Kurt Fuellhart, Shengrun Zhang en Frank Witlox

Songyao Huai verdedigde met succes haar PhD

(03-08-2023) Op woensdag 5 juli 2023 verdedigde Songyao Huai met succes haar PhD "The application and validation of social media data in landscape planning and urban planning".

Promotoren: Prof. dr. Tim Van de Voorde, Prof. dr. Haosheng Huang Leden van de examencommissie: Prof. dr. Alain De Wulf (UGent), Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent) , Prof. dr. Veerle Van Eetvelde (UGent) , Prof. dr. Frank Canters (Vrije Universiteit Brussel) Prof. dr. Ross Purves (Universiteit Zürich).

Gefeliciteerd Songyao Huai!

Fengqi Cui verdedigde met succes haar doctoraat

(01-08-2023) Op woensdag 28 juni 2023 verdedigde Fengqi Cui met succes haar doctoraat “Modeling land-atmosphere interactions and urban climate in Eastern China”.

Promotoren: Prof. dr. Piet Termonia, Prof. dr. Philippe De Maeyer, Dr. Rafiq Hamdi

Leden van de examencommissie: Prof. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. Van Doan Quang (University of Tsukuba, Japan), Prof.Wenhui Kuang (Chinese Academy of Sciences, China), Prof. Natalie Theeuwes (KNMI, Nederlands), Prof. Steven Caluwaerts (UGent), Prof. Bert Van Schaeybroeck (UGent)

Gefeliciteerd Fengqi Cui!

Long Zhang verdedigde met succes zijn doctoraat

(25-05-2023) Op maandag 22 mei 2023 verdedigde Long Zhang met succes zijn doctoraat "Attribute trajectory analysis: analyzing the dynamics of non-spatial data as trajectories".

Promotoren: Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent), Prof. dr. Philippe De Maeyer (UGent).

Leden van de examencommissie: Prof. dr. Veerle Van Eetvelde (voorzitter) (UGent), Prof. dr. Robert Weibel (Universiteit Zürich), Prof. dr. Frieke Van Coillie (UGent), Prof. dr. Steven Caluwaerts (UGent), Prof. dr. Haosheng Huang (UGent), Prof. dr. Tim Van de Voorde (UGent), Dr. Laure De Cock (UGent).

Gefeliciteerd Long Zhang!

Lidmaatschap van de Academia Europaea (MAE) toegekend aan Frank Witlox

(17-05-2023) In mei 2023 werd een Lidmaatschap van de Academia Europaea (MAE) toegekend aan professor Frank Witlox. Het lidmaatschap is competitief, alleen op uitnodiging en wordt beoordeeld tijdens een selectieprocedure op basis van "duurzame academische uitmuntendheid".

Het doel van de Academia Europaea is de bevordering en verspreiding van uitmuntendheid in de wetenschap in de geesteswetenschappen, het recht, de economische, sociale en politieke wetenschappen, wiskunde, geneeskunde en alle takken van de natuur- en technische wetenschappen waar ook ter wereld, voor het algemeen belang en ter bevordering van de opvoeding van het publiek van alle leeftijden. Het doel van de Academie is het bevorderen van Europees onderzoek, het adviseren van regeringen en internationale organisaties in wetenschappelijke aangelegenheden en het bevorderen van interdisciplinair en internationaal onderzoek.

Maite Dewinter verdedigde met succes haar doctoraat

(11-05-2023) Woensdag 3 mei 2023 verdedigde Maite Dewinter met succes haar doctoraat “Optimising daily police patrol: Towards better matching police supply and demand by directing police in space and time”.

Promotoren: Prof. dr. Frank Witlox (Ugent), Prof. dr. Christophe Vandeviver (UGent) en Prof. dr. Tom Vander Beken (Ugent). Commissieleden: Voorzitter: Prof. dr. Veerle Van Eetvelde(UGent), Prof. dr. Haosheng Huang (UGent), Prof. dr. Eva Lievens (UGent), Prof. dr. Wim Hardyns (UGent), Prof. dr. Wout Dullaert (VU Amsterdam).

Gefeliciteerd Maite!

Opendeurdag 2023

(11-05-2023) Vorige week organiseerde onze vakgroep een opendeurdag voor nieuwe studenten! De studenten kregen uitleg over de opleiding, een rondleiding door de S8 en een drankje tijdens de receptie achteraf. Wat ons betreft was het een geslaagde namiddag.

Heb je nog vragen die onbeantwoord bleven? Neem gerust contact met ons op via onze socials of website.

Twee vacatures voltijds assistent bij de vakgroep

(25-04-2023) De UGent afdeling personeelszaken publiceerde twee vacatures voor een voltijds assistent bij de vakgroep Geografie, Universiteit Gent (ID:25891, ID:25892). De vacatures bevinden zich in de onderzoeksdomeinen Sociale en Economische Geografie enerzijds en Fysische Geografie anderzijds. De uiterste datum voor sollicitatie is 23 mei.

https://jobs.ugent.be/go/Assistenten/8808602/

Leerlingen ontwerpen samen met UGent fietsroutes naar school en winnen de Verkeersveiligheidsprijs

(17-04-2023) De Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2023 gaat naar het STEM-project 'Weg van 't School'. Het is een project dat leerlingen aanmoedigt om fietsroutes naar school in kaart te brengen en oplossingen te bedenken voor meer veiligheid. Dat doen ze in samenwerking met de Fietsbarometer van de Ugent.

Bron: www.vrt.be

moVe moRe

(29-03-2023) We hebben nieuws! Binnenkort kan je bij ons wandelen, fietsen en zelfs autorijden in VR want de faculteit gaf groen licht voor het moVe moRe project. Deze nieuwe infrastructuur zal een boost zijn voor onderzoek in mobiliteit, navigatie, bewegingswetenschappen, veiligheid en zo veel meer!

Geografie op de UGent Alumnidag

(14-03-2023) Één iets staat vast: als alumnus mag jij niet ontbreken op de Alumnidag. Je beleeft de dag zoals je zelf wilt, met je gezin, met studiegenoten, of alleen: voor elk wat wils in het uitgebreide programma! De geografie is goed vertegenwoordigd op de alumnidag met tal van activiteiten, kom ons een bezoekje brengen op

• De mapathon: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/mapathon/

• Het interactieve ambulance spel: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/ziekenwagen-op-zijn-plaats/

• VR en AR demo: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/virtual-and-augmented-reality/

• Test je wereldbeeld: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/ken-je-wereld/

• Een lezing over stadsklimaat en hittestress: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/stadsklimaat-en-hittestress/

• Een lezing over klimaatmodellen: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/klimaatmodellen-ons-venster-op-de-toekomst/

• Een lezing over de geschiedenis van België in kaart: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/de-geschiedenis-van-belgie-in-100-oude-kaarten/

• Een lezing over de humanitaire crisis in Tigray: https://alumnidag.ugent.be/nl-be/programma/activiteiten/de-geografie-van-oorlogsmisdaden-humanitaire-crisis-en-bijhorende-slechte-oogsten-in-tigray-noord-ethiopie/

Open brief aardrijkskunde in het secundair onderwijs

(10-03-2023) Meer dan 30 academici van de UGent, KULeuven en VUB schreven gezamenlijk een open brief gericht aan de belangrijkste onderwijsverstrekkers. Hierin uiten ze hun bezorgdheden over het inperken van het urenpakket voorzien voor Aardrijkskunde in de nieuwe lessentabellen van het secundair onderwijs.

We blijven gaan voor krachtige aardrijkskunde!

Lees hier: https://ees.kuleuven.be/nld/open-brief-aardrijkskunde/

Steun de actie op onze social media!

LBS conferentie komt naar Gent!

(07-03-2023) De 18de conferentie over Location Based Services vindt plaats in Gent dit jaar! Het belooft een mooie editie te worden, onder de toren van de Sint-Baafs kathedraal. Full papers kunnen ingediend worden tot 1 juni, work in progress tot 15 juli.

Bezoek de website: https://lbs2023.lbsconference.org

Fangli Guan verdedigde met succes zijn doctoraat

(28-02-2023) Vrijdag 24 februari 2023 verdedigde Fangli Guan met succes zijn doctoraat: "Modelling of the Scene Complexity of Navigation Environments and Visual Areas of Interest for Egocentric Pedestrian Navigation Systems Using Street-View Panoramas". Promotoren zijn Prof. dr. Haosheng Huang (UGent) en Prof. dr. Zhixiang Fang (LIESMARS, WHU). Commissieleden: Voorzitter: Prof. dr. Veerle Van Eetvelde(UGent), Co-voorzitter:Prof. dr. Bisheng Yang (LIESMARS, WHU), Prof. dr. Nico Van de Weghe (UGent), Dr. Laure De Cock (UGent), Prof. dr. Biyu Chen (LIESMARS, WHU), Prof. dr. Shen Ying (LIESMARS, WHU).

Gefeliciteerd Fangli.

Dilawar Ali verdedigde met succes zijn doctoraat

(01-02-2023) Woensdag 25 januari 2022 verdedigde Dilawar Ali met succes zijn doctoraat "Al-Based Methods to Enrich, Geolocalize and Rephotograph Historical Newspaper Photos". Promotoren zijn Prof. dr. Steven Verstockt en Prof. dr. Nico Van de Weghe. Commissieleden: Prof. dr. Hennie De Schepper (voorzitter), Prof. dr. Dieter De Witte, Prof. dr. Tan Lu, Prof. dr. Hiep Luong, Dr. Thomas Smits, Prof. dr. Christophe Verbruggen. Gefeliciteerd Dilawar.

Nohemi Ramirez Aranda verdedigde met succes haar doctoraat

(20-12-2022) Maandag 12 december verdedigde Nohemi Ramirez Aranda met succes haar doctoraat “Barriers towards the widespread adoption of PPGIS in spatial planning practice”. Promotoren zijn Dr. Jeroen De Waegemaeker en prof. dr. Nico Van de Weghe. Commissieleden: Prof. dr. Haosheng Huang (voorzitter), dr. Lieze Mertens, Prof. dr. Nora Fagerholm, Prof. dr. Tim Van de Voorde, Prof. dr. Veerle Van Eetvelde. Gefeliciteerd Nohemi.

Hannah Hook verdedigde met succes haar doctoraat

(29-11-2022) Woensdag 23 november 2022 verdedigde Hannah Hook met succes haar doctoraat "The Happy Traveler. Connecting undirected trips to travel satisfaction, positive utility and subjective well-being". Promotoren zijn Frank Witlox, Jonas De Vos en Veronique Van Acker. Commissieleden: Ben Derudder, Patricia Mokharian, Alexa Delbosc, en Giovanni Circella (voorzitter Veerle Van Eetvelde). Gefeliciteerd Hannah.

Europese onderzoekers in Gent in kader van EX-TRA project

(19-10-2022) Afgelopen maandag en dinsdag ging de halfjaarlijkse meeting van het EX-TRA project door in Gent. Op maandagvoormiddag kwam mobiliteitsschepen Filip Watteeuw ons meer vertellen over het circulatieplan, waarna ook de rol van leefstraten in Gent werd toegelicht. In de namiddag was er een sessie over participatieve projecten om burgers te betrekken in stedelijk beleid en bezochten we met de fiets enkele leefstraten en een filter van het circulatieplan. Op dinsdag was er een update van de verschillende onderzoekers in het project en een workshop met de GOAT-tool met enkele beleidsmakers van de Stad Gent.