Eye-tracking labo

De vakgroep Geografie beschikt over een volledig uitgerust eye-tracking labo. Dit kan gebruikt worden in verschillende opstellingen, afhankelijk van de noden van het experiment en de onderzoekers.

RED250 eye-tracker

Standaard is het labo opgesteld met een vrijstaand RED250 eye-trackingtoestel van SMI (SensoMotoric Instruments). Dit toestel kan de bewegingen van beide ogen registreren met een frequentie van 60Hz of 120Hz. De eye-tracker is verbonden met:

  • een 22 inch monitor (1680 x 1050 pixels) waarop de stimuli (dynamisch, statisch en/of interactief) kunnen getoond worden aan de gebruikers;
  • een laptop (DELL Latitude E6520) waarop software geïnstalleerd staat die nodig is om de eye-tracker aan te sturen (SMI IViewX).

Het SMI RED250 toestel kan eveneens gebruikt worden in een ‘alleenstaande modus’. In dit geval wordt de eye-tracker op een afzonderlijke voet geplaast en dus niet bevestigd onder de monitor. Het labo is uitgerust met een groot wit bord dat tegen een van de muren bevestigd is, zodat hierop stimuli met grote dimensies kunnen worden geprojecteerd. Daarnaast beschikt het labo over een 50 inch TV-scherm (1920 x 1080 pixels) waarop eveneens grotere stimuli kunnen worden afgebeeld.


Eye Tribe Tracker

De Vakgroep beschikt over een tweede type toestel voor eye-trackingstudies: de Eye Tribe Tracker. Dit is een goedkoper en kleiner eye-trackingtoestel dat de oogbewegingen van gebruikers kan registreren met een frequentie van 30Hz of 60Hz. Dit toestel is minder nauwkeurig dan de SMI RED250, maar het wordt gekenmerkt door een hogere graad van flexibiliteit waardoor het makkelijker transporteerbaar is. Bijgevolg is dit toestel een geschikt alternatief voor gebruikersstudies die uitgevoerd worden in de 'natuurlijke omgeving' van de deelnemers of om events te bezoeken waar een groot aantal potentiële deelnemers aanwezig zijn.


Eye Tracking Glasses

Naast de ‘statische’ eye trackers, beschikt de vakgroep ook over een mobiele of draagbare eye tracker die in het montuur van een bril geïntegreerd is.
Deze SMI ETG2 Wireless laat deelnemers toe om rond te lopen terwijl de camera de omgeving opneemt. Op deze beelden worden het punt waarnaar gekeken wordt getoond.


Verwerkingssoftware

Om experimenten op te stellen en af te nemen en om de geregistreerde data te verwerken, beschikt de vakgroep over meerdere licenties voor SMI Experiment Suite 360. Dit omvat SMI Experiment Center and SMI BeGaze. Bovendien zijn er verschillende open-sourcepakketten (OGAMA, EyeMMV, Visual Analytics Toolkit,...) en eigen scripts beschikbaar om de dataverwerking verder te ondersteunen.


Bijkomende uitrusting

Naast deze eye-trackingtoestellen is het labo uitgerust met bijkomende toestellen en softwarepakketten. Dit maakt de combinatie van meerdere onderzoeksmethodes mogelijk tijdens de gebruikersstudies:

  • headset en camera (webcam) voor thinking aloud studies;
  • nauwkeurige user-loggingsoftware;
  • ...
Om het signaal van de eye-tracker niet te verstoren, is aan de vensters zonnewering voorzien.


Voor meer informatie over eye tracking onderzoek aan Universiteit Gent, zie: www.eyetracking.ugent.be (Enkel Engelstalig)